Компетентнісний підхід як інноваційна технологія навчання

1 123 квітня 2024 року Навчально-методичним кабінетом професійно-технічної освіти у Кіровоградській області проведено засідання обласної онлайн-школи передового педагогічного досвіду, на якому було презентовано досвід роботи викладача української мови та літератури, англійської мови ДЗП(ПТ)О «Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі» Криворучко Юлії Юріївни з проблеми «Компетентнісний підхід як інноваційна форма організації освітнього середовища на уроках української мови і літератури, англійської мови».

Викладачка продемонструвала присутнім розроблену нею модель формування ключових та предметних компетентностей. На думку Юлії Юріївни, урок на компетентнісній основі має діяльнісний характер, спрямований на самостійне здобуття інформації та досягнення практичних результатів.

Викладачка ознайомила учасників заходу з найпоширенішими формами роботи на уроках (створення ментальних карт, портфоліо письменника, паспорта твору, психологічного та словесного портретів тощо), основними прийомами (мозковий штурм, дерево рішень, асоціативне рішення тощо) та методами роботи.

Особливу зацікавленість колег викликала практична складова досвіду: представлені зразки учнівських проєктів, ситуативних та професійно спрямованих вправ, інтерактивних аркушів з української та англійської мов, а також розроблені викладачем методичні посібники ситуативних вправ з професійним спрямуванням та дидактичне забезпечення викладання української мови, літератури та англійської мови.

2 2 
3 1