Інноваційні підходи до формування професійної компетентності кваліфікованих робітників професій бухгалтерського профілю: враження та висновки від міжрегіонального вебінару

01 28 11 23Відповідно до плану проведення обласних методичних заходів з педагогічними працівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти Кіровоградської і Миколаївської областей та в рамках святкування Європейського року вмінь та навичок в Україні, 28 листопада 2023 року методичними службами проведено міжрегіональний вебінар на тему: «Створення сучасного освітнього середовища як важливого чинника формування професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників професій бухгалтерського профілю».

На заході були присутні педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, працівники методичних служб та стейкхолдери Миколаївської та Кіровоградської областей.

Програма вебінару передбачала презентацію системи професійної освіти Кіровоградщини і Миколаївщини та закладів П(ПТ)О, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників саме професій бухгалтерського профілю.

На пленарному засіданні спікери презентували кращі практики впровадження педагогічних і виробничих інновацій, особливості організації позаурочної діяльності здобувачів освіти.

Димова Тетяна Вікторівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки Арбузинського професійного аграрного ліцею поділилась з присутніми досвідом використанням сучасних Інтернет-ресурсів на уроках професійної підготовки.

Шніт Юлія Петрівна, майстер в\н Арбузинського професійного аграрного ліцею, ознайомила колег з власними педагогічними підходами для формування мотивації до навчання у здобувачів освіти з професії «Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних».

Леонтюк Тетяна Миколаївна, майстер в/н професійно-технічного училища №38 смт. Голованівськ, продемонструвала досвід впровадження елементів технології проблемного навчання на уроках професійно-практичної підготовки, зокрема, в умовах дистанційного та змішаного навчання.

02 28 11 23 Леонтюк 

Старинець Наталія Володимирівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки Вознесенського професійного ліцею, показала присутнім, як за допомогою сервісу Classroom організувати якісне проведення уроків бухгалтерського обліку.

Степанова Олена Олександрівна, майстер в/н, професійно-технічного училища №30 с. Торговиця, поділилась з присутніми власними підходами до створення та використання на уроках виробничого навчання електронного цифрового контенту.

03 28 11 23 Степанова 

Гринько Олена Леонідівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки професійно-технічного училища №38 смт. Голованівськ, презентувала досвід проведення бінарних уроків професійно-теоретичної підготовки з використанням елементів STEM-освіти.

table style="margin-left: auto; margin-right: auto;">

 04 28 11 23 Гринько

Гужевенко Юлія Вікторівна, майстер в/н Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського, розкрила особливості організації позаурочної діяльності учнів, зокрема, тижня професій.

05 28 11 23 Гужевенко 

У другій частині міжрегіонального вебінару учасники заходу говорили про вітчизняні спеціалізовані інформаційні системи ведення бухгалтерського обліку.

Директор з маркетингу компанії «Дебіт плюс», Мозговий Сергій Анатолійович, презентував присутнім програмний комплекс для автоматизації бухгалтерського, оперативного і фінансового обліку «Дебіт плюс», розкрив технічні можливості програмного засобу та способи його використання в освітньому процесі закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

06 28 11 28 Мозговий 

Під час майстер-класів педагоги представили програмні засоби, які вони використовують для проведення лабораторно-практичних робіт та відпрацювання навчальних тем  на уроках виробничого навчання.

Подобєд Світлана Анатоліївна, майстер в\н Казанківського професійного аграрного ліцею, продемонструвала присутнім можливості безкоштовного програмного засобу для ведення оперативного обліку «Простий облік».

Бовкун Діна Іванівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки професійно-технічного училища №30 с. Торговиця, показала способи використання програмного забезпечення «M.E.Doc» для обліку заробітної плати та формування звітності.

07 28 11 23 Бовкун 

Гордієнко Аліна Василівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки Єланецького професійного аграрного ліцею, презентувала інтерфейс, конфігурацію, склад довідників, журналів та алгоритм роботи програмного продукту «Хепі-бух».

Отримані під час вебінару знання будуть сприяти підвищенню якості підготовки кваліфікованих робітників професій бухгалтерського профілю та впровадженню інноваційних методів навчання в освітній процес закладів П(ПТ)О.

Висловлюємо щиру подяку всім спікерам, учасникам та партнерам за активну участь та важливий внесок у розвиток професійної освіти.