Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими

14.06.23.114 червня 2023 року відбувся семінар-практикум для практичних психологів та соціальних педагогів «Кінцугі – душа після травми».

Під час теоретичної частини говорили про визначення травми і її види, теорію триєдиного мозку, нейрофізіологічні особливості та природні реакції нервової системи у стані високого стресу, психоедукацію.

У межах заходу учасники працювали в групах над визначенням фізичних та когнітивних змін, які відбуваються з особистістю внаслідок травматичного досвіду. Серед основних є: соматизація, синдром гіперзбудливості, психотичні включення, флешбеки, дисоціа́ціативні прояви.

Під час семінару своїм досвідом роботи поділилась практичний психолог Регіонального центру професійної освіти імені О.С.Єгорова Артеменко Євгенія. Фахівець детально описала алгоритм роботи з травмою і зробила акцент на використанні окремих психотехнік та часових рамках роботи на кожному етапі. Серед різноманіття практик, про які розповіла спікерка, була виокремлена і запропонована для практичного відпрацювання учасниками техніка «Мої межі», направлена на відновлення та захист не тільки власних меж, а і взаємодію з межами інших людей.

Підбиваючи підсумки заняття, фахівці психологічної служби зрозуміли, що потенційно травма є однією з важливих сил, здатних викликати психологічне, соціальне і духовне пробудження та розвиток.

 

14.06.23.2