Знайомимось з кращими практиками професійної освіти Фінляндії

17.02.23.1У рамках Проєкту ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України», на запрошення Фінського Національного агентства з питань освіти (EDUFI), з 23 по 27 січня 2023 року відбувся робочий візит представників закладів професійної (професійно-технічної) освіти України до Фінляндської Республіки. У складі делегації Кіровоградську область представляла викладач професійно-теоретичної підготовки державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі» Калужська Валентина Олексіївна.

За результатами робочого візиту 16 лютого було проведено  інформаційну трибуну для представників ЗП(ПТ)О області, під час якої викладач поділилася враженнями від поїздки.

Як зазначила Валентина Олексіївна, програма поїздки була насиченою та змістовною. Освітня система Фінляндії заслужено вважається однією з найкращих у світі і, зазвичай, займає перші місця за індексом освіченості населення.

Під час візиту вивчались найкращі практики професійної підготовки робітничих кадрів у Фінляндії: як будується структура освіти, як розробляються освітні програми та критерії оцінювання тощо.

Учасники зустрічі відвідали Центр професійної освіти OMNIA, де  навчання відбувається як в майстернях, так і на відкритих майданчиках, на робочих місцях. Делегати ознайомилися,  як надаються професійні кваліфікації в садівництві, будівельній галузі та сфері послуг. Навчання займає приблизно три роки та орієнтоване на практику. Загалом, професійна освіта у Фінляндії має прикладний характер і дає учням практичні навички, необхідні у житті.

Переконані, що візит до фінських колег дозволить визначити чітку траєкторію розвитку сучасної професійної освіти для відновлення та відбудови України.

17.02.23.217.02.23.4  
17.02.23.317.02.23.5